09 Окт. 2016 18:17

Круглий стіл "Модифікація податку на нерухоме майно та податку на прибуток в Україні"

7 жовтня 2016 р. відбулось обговорення на тему "Модифікація податку на нерухоме майно та податку на прибуток в Україні". Експерти презентували учасникам Коаліції за ліберальну податкову реформу висновки проведеного дослідження, напрацювання щодо визначення проблематики цих податків та пропозиції щодо їх реформування.
Основні тези концепції змін:
- Оподаткування тільки розподіленого прибутку (виведеного капіталу):
дивідендів + вичерпним переліком способів виводу коштів із країни, що стають суб’єктом оподаткування
- Заборона контролю витрат, відміна податкового обліку
- Реформується податок на нерухоме майно підприємств, включно з землею, який зараховується при сплаті податку на розподілений прибуток (іншими словами, є мінімальним порогом). Для нових інвестицій – розстрочка на 2-3 роки, але не частіше певного терміну
- Ставка податку на розподілений прибуток (виведений капітал) - від 10% до 15%

Більш детальна інформація:

щодо податоку на розподілений прибуток:
http://iset-ua.org/ua/novini/podatki/item/76-reformuvannia-podatku-na-prybutok-prezentatsiia

щодо податку на нерухоме майно:
http://iset-ua.org/ua/novini/podatki/item/75-modyfikatsiia-podatku-na-maino-prezentatsiia

Учасники дискусії обговорили питання можливості коригування оцінки майна через "адаптацію ціни" (шляхом аукціонів/редукціонів), питання недосконалості поточного податку на майно, необхідність і доцільність передбачити виключення для стратегічно важливих підприємств, необхідність спрощеного адміністрування для податку на розподілений прибуток, зупинились на розбіжностіх, які існують між різними експертними групами щодо окремих складових концепції реформування податку на прибуток (відсутність перевірок внутрішніх операцій, компенсатори, ставка податку) та можливими шляхами рішення цих розбіжностей. тощо.

У підсумку учасники дискусії прийшли до спільного бачення щодо основних завдань запропонованої концепції та необхідності впровадження цих змін, домовились продовжити спільну роботу над розробкою деталізованої концепції, у т.ч. у ширших форматах за участі представників Міністерства фінансів та незалежних експертів.