27 Фев. 2016 16:12

Підсумки дискусії «Міжнародний досвід реформування оподаткування прибутку підприємств та його застосування в Україні»

25 лютого 2016 року відбулася експертна дискусія на тему «Міжнародний досвід реформування оподаткування прибутку підприємств та його застосування в Україні»

Учасники дискусії обговорили сучасний стан оподаткування прибутку, нову модель оподаткування розподіленого прибутку та реформа податку на майно, як компенсатору втрат бюджету

 

Володимир Дубровський, старший економіст CASE Ukraine, експерт РПР на початку дискусії зробив презентацію щодо моделі реформування податку на прибуток підприємств. Запропонована концепція передбачає перехід до оподаткування лише розподіленого прибутку (дивіденди та прирівняні платежі), а також модифікація податку на майно детальніше за посиланням.

Він повідомив, що на думку експертів РПР податкова система є одним із головних стрижнів української корупції, передусім завдяки величезному рівню дискреції (можливості «вирішувати питання» на власний розсуд) при адмініструванні податків. Останнім часом певного прогресу було досягнуто у впорядкуванні адміністрування ПДВ та зниженні надмірного навантаження на працю. Але нереформованим залишається податок на прибуток підприємств, який є дискреційним за самою природою своєї бази оподаткування.

Іншою проблемою чинної податкової системи є структурні викривлення – з надмірним прямим оподаткуванням (особливо у частині заробітних плат та доходів дрібних підприємців, з яких сплачується ЄСВ) та майже відсутнім оподаткуванням майна; а також з надмірним оподаткуванням праці при помірному тиску на капітал. І перше, і друге, є повністю невідповідним до національної специфіки та стратегічної мети побудови ефективної інноваційної постіндустріальної економіки.

Dr. Януш Ширмер, професор Гарвардського та Оксфордського університетів, очільник проекту з податкової реформи у Вірменії, який реалізує компанія «Делойт» розповів про численні дискусії щодо можливості стандартизації податкових систем у різних країнах та повідомив, що прийшов до висновку, що в Україні є важливі особливості, зокрема вкорінені традиції корупції, які потрібно враховувати. На його думку у концепції, яку запропонували експерти РПР, корупційна складова мінімізована.

Олександр Шемяткін, експерт з питань податкової та митної політики звернув увагу на те, що крім суттєвого спрощення адміністрування та зменшення дискреції, перехід на модель податку на розподілений прибуток також має зменшити відтік капіталу та збільшити внутрішні інвестиції.

Тетяна Шевцова, експерт з питань податкової та митної політики зауважила, що представники Мінфіну розповідають про суттєве зменшення зборів від введення моделі розподіленого прибутку, але є багато фахівців, які не передбачають суттєвого зменшення. Збори податку будуть суттєві за рахунок чітких принципів адміністрування та сплати податку.

Андрій Журжій, народний депутат України повідомив, що прихільників введення моделі розподіленого прибутку багато у Парламенті, але їх майже не має у Мінфіні. Тому требе пояснювати переваги моделі, шукати компромісні рішення та компенсатори.

Розподілений прибуток – це ресурс для інвестицій – і це важливо.

"Щодо реформуваня податку на майно – на мою думку це важлива реформа, але вона повинна йти паралельно з реформуванням податку на прибуток."

Володимир Котенко, EY Партнер, керівник податково-юридичної практики в Україні звернув увагу експертів на те, що у моделі оподаткування розподіленого прибутку є декілька недоліків, потрібно детально аналізувати це питання. "Також можливо є альтернативні варіанти, реалізація яких призведе до потрібного нам результату."

Павло Кухта, економіст, радник «Центру економічної стратегії» підтримав позицію В. Котенко щодо аналізу можливих альтернатив та повідомив, що на його думку запропонована модель не вирішить повністю питання дискреції, є декілька нюансів.

"В будь якому випадку ця схема повинна бути реалізована тільки разом з компенсаторами, з цього питання потрібно дискутувати."

Михайло Соколов, експерт Реанімаційного пакету реформ повідомив, що підтримує модель оподаткування розподіленого прибутку та запропонував вже переходити від обговорення ідеї до обговорення деталей та механізмів реалізації концепції

Володимир Дубровський звернув увагу слухачів, що введення моделі податку на прибуток – це питання політ-економічне, не бути залежними від свавілля податкової – це продовження ідей Майдану

Руслан Чорний, шеф-редактор інформаційного агенства FinClub, підсумовуючи дискусію, висловив спільні думки учасників:

- Податок на майно – потрібно негайно реформувати, це питання потребує дослідження, потрібна статистика та розрахунки

- Податок на розподілений прибуток потрібно вводити, він прогресивний для нашої країни. Для цього необхідно узгодити питання, які ще залишились, та вийти на спільну модель.

 

Учасники дискусії домовились про подальшу співпрацю для напрацювання спільної концепції. 

 

 

Зустріч відбулась за підтримки: Національної платформи МСБ, Коаліції МСБ по розробці податкової реформи, Коаліції галузевих об`єднань за податкову реформу