23 Дек. 2015 08:09

Заява експертів РПР щодо законопроекту №3688 (зміни до Податкового кодексу)

Заява експертів РПР щодо законопроекту 3688 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році"

Експерти Реанімаційного пакету реформ, проаналізувавши зміст законопроекту № 3688 щодо змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України дійшли  наступних висновків:

  1. Вважаємо що попередній законопроект № 3630 не відповідав критеріям РПР, які виходять з цілей унеможливлення корупції та забезпечення стійкого економічного зростання, тому найкращим виходом з цієї ситуації було запропонувати зміни до Податкового кодексу з метою прийняття збалансованого бюджету на 2016 рік.
  2. У законопроекті № 3688 було враховано ряд концептуальних змін, на яких наполягали експерти РПР, а саме:

ü 

-    Суттєве зниження фіскального навантаження на заробітну плату, що є вагомим економічним аргументом для детінізації заробітних плат.

 

Законопроектом передбачено зменшення ЄСВ до 22%, що є важливим кроком, та закріплює ухвалену рік тому норму щодо застосування коефіцієнту 0,6. Але за нашими оцінками повноцінна детінізація може відбутися при зниженні сукупного навантаження на заробітну плату до 20%, що передбачається концепцією Мінфіну у 2018 році.

 

-   Скасування підстави для таких корупційних можливостей податківців, як анулювання реєстрації платника ПДВ за відсутності за його місцезнаходженням, або неподання до державного реєстратора відомостей щодо підтвердження статусу юридичної особи (ст. 184.1).

 

-    Забезпечення прозорого механізму автоматичного відшкодування податку на додану вартість, з відкритим реєстром та чітким визначенням послідовності відшкодування, що має унеможливити корупцію в цій сфері (ст.200).

 

-   Удосконалення норм щодо порядку адміністрування податку на додану вартість, зокрема, щодо захисту податкового кредиту, унеможливлення його зняття на формальних підставах, збільшення овердрафту тощо (ст. 201)

 

-    Зменшення корупційних можливостей при застосуванні ТЦУ (норми щодо зменшення порогу для контрольованих операцій та збільшення штрафних санкцій відсутні)

 

-   Помірковане реформування спрощеної системи, спрямоване на зменшення зловживань (зменьшення верхньої границі обсягів річних надходжень для третьої групи до 5 млн на рік) (ст. 291.4)

 

В той же час проектом не реалізовано наступні пропозиції експертів:

 

-   Забезпечення функціонування повноцінного електронного кабінету платників податків з 2016 року.

 

-   Ліквідація податкової міліції і формування служби фінансових розслідувань з повною її демілітаризацією та виключно зі слідчими функціями.

 

-   Позбавлення районних відділів ДФС контрольних функцій і їх перетворення на сервісну службу.

 

-   Перехід до оподаткування розподіленого прибутку.

 

 

Експерти Реанімаційного пакету реформ пропонують підтримати законопроект 3688 у першому читанні з урахуванням правок профільного Комітету.

Невраховані концептуальні пропозиції вважаємо необхідним реалізувати у першому кварталі 2016 року з прийняттям їх до 1 червня 2016 року та введенням в дію у 2017 році, відповідно до норм Податкового кодексу.