10 Дек. 2015 09:06

Підсумки круглого столу «Податкова та пенсійна реформи: як збалансувати бюджет»

9 грудня 2015 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбувся експертний круглий стіл на тему «Податкова та пенсійна реформи: як збалансувати бюджет». Під час круглого столу експерти, представники міністерств, народні депутати України, фахівці з питань податкової реформи та пенсійного забезпечення  обговорили передумови для економічного зростання країни, питпння податкової реформи та скорочення видатків бюджету, реформи пенсійного забезпечення та соціального захисту.

Експерт Реанімаційного пакету реформ Павло Кухта розповів про те, що рівень перерозподілу державних видатків з урахуванням квазіфіскальих в нашій країні перевищує 50%, такий показник для країн, схожих на нашу за рівнем інституціонального розвитку, є дуже високим.

Експерти надавали свої пропозиції щодо скорочення видатків бюджету представникам міністерств та народним депутатам, сподіваємось що вони будуть враховані.

Одним з самих термінових кроків ми бачимо необхідність верифікації пенсіонерів та отпримувачів соціальних виплат, що дозволить виявити «мертвих душ» та знизити видаткову частину. В свою чергу це дозволить знизити навантаження на Фонд зароботної плати та наблизитись до рівня 37-38% видатків бюджету від ВВП.

Вишлінський Гліб, виконавчий директор Центру економічної стратегії, повідомив, що велика частина витрат бюджету – це витрати на освіту та охорону здоров‘я. Витрати на освіту в нашій країні є вищими ніж середньоєвропейський показник. Щодо охорони здоров‘я – в Парламенті вже зареєстровані проекти, які дозволять реформувати галузь та оптимізувати бюджетні витрати. Також на думку експертів є багато інших завищених статей у бюджеті – наприклад можливості для економії є у МВД та Прокуратурі.

Експерт ІСЕТ, експерт РПР Галина Третякова, наголосила, що перевірка реєстрів отримувачів соціальних пільг потрібна терміново, в поняття веріфікації ми вкладаємо такий комплекс заходів:

-          Інвентаризація

-          Аудит

-          Створення електронних реєстрів

Питання до представника Міністерства фінансів – яким чином це реалізувати наступного року?

Андрій Рязанцев, представник Міністерства фінансів, погодився з необхідністю верифікації та повідомив, що Міністерство підрахувало кількість осіб, які отримують соціальну допомогу – їх виявилося 31 мільйон осіб. Для нас чітко постало питання – чи відповідають отримувачі критеріям, чи справжні надані документи та інші питання.

На наш погляд повинно бути трискладові:

-          Електронна верифікація

-          Телефонна верицікація

-          Фізична верифікація

Для швидкого впровадження цих механізмів потрібна допомога громадянського суспільства.

Андрій Блінов,  керівник проекту «Успішна країна» нагадав, що клічовий показник з Меморандуму МВФ – це граничний рівень дефіциту бюджету 2016 – 3.7% від ВВП. Ця цифра допустима, щоб утримати інфляцію у межах 20%. На думку експертів – Уряд з наступного року повинен перейти на трирічне бюджетування та протягом декількох років країна має вийти на рівень видатків, що розподіляються через публічні фінанси, не вище ніж 37-38% від ВВП з урахуванням квазіфіскальних.

          Андрій Журжій, народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики відмітив, що Міністерство фінансів намагається скорочувати видатки, діюча норма законодавства, згідно якій з 01.01.2016 до ЄСВ буде застосовано коефіцієнт 0.6 для вісх платників (тавка складе близько 22%) - стимулює Міністерство скорочувати видатки. Планування бюджету на 2-3 роки – це дуже ефективно.

Щодо Податкового кодексу – вчора Мінфін презентував своє бачення компромісу, частина прогресивних норм там було враховано, але залишились позиції, які навряд чи зможуть пойти у Парламенті. Мінфін не врахував багато проблем – РРО, спрощенка, податок на розподілений прибуток тощо.  Будемо чекати реєстрацію документу та працівати далі над компромісним варіантом.

Економіст Борис Кушнірук, повідомив, що на його думку ЄСВ потрібно знижувати разом з реформою системи соціального страхування, потрібен єдиний реєстр соціальних пільг. Якщо Міністр соціальної політики блокує реформу – його треба міняти. Щодо ліквідації податку на прибуток підприємств та переходу до податку на розподілення прибутку – це прогресивний крок. Ідея виглядає привабливою та справді дозволяє кардинально знизити адміністративний тиск при сплаті податків. Компенсувати втрату податкових надходжень від введення податку на розподілений прибуток пропонується поступовим впровадженням податку на майно протягом 5 роів та підняттям ставки ПДВ на цейперіод. Адміністрування такого податку виглядає значно простішим та має менші корупційні можливості. Щодо скорочення перерозподілу видатків через публічні фінанси, Борис запропонував ліквідувати Фонд соціального страхування (який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням в Україні від нещасного випадку, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням) та Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Павло Янковський, експерт Реанімаційного пакету реформ наголосив на тому, що           вперше в історії країни він побачив процес, коли видатки бюджету плануються, виходячи з реальних доходів. Кабмін повинен і надалі скорочувати видаткову частину, поступово наближатись до показників, які характерні для країн, схожих за рівнем інституціонального розвитку.

Галина Третякова підвела підсумки обговорення та повідомила, що бюджетний процес, податкова та пенсійна реформи виявили прогалини Уряду у рефорах, які він проводить, та в першу чергу від цього починають страждати соціально-економічна сфера. Пріоритними у 2016 році повинні стати реформи у цій сфері, їх частка складає більш ніж 50% від усіх публічних фінансів, без цих реформ ми бюджет не збалансуємо. Будемо спільно працювати над рефомуванням сектору, в нас немає іншого виходу.

Відео за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=ibINgY_W7FM&feature=youtu.be&t=9s