01 Нояб. 2015 23:28

РЕЗОЛЮЦІЯ Експертного круглого столу з питань податкової реформи

РЕЗОЛЮЦІЯ

Експертного круглого столу з питань податкової реформи

Ми, учасники круглого столу, усвідомлюючи загрозу економічної безпеки країни,закликаємо Президента, Уряд і Парламент терміново провести податкову реформу, яка сформує конкурентні податкові умови для розвитку бізнесу і зупинить катастрофічне падіння економіки.

Сучасний стан макроекономічних показників України свідчить про глибоку кризу: падіння реального ВВП за перше півріччя 2015 року склало близько 16% до відповідного періоду минулого року, майже на третину скоротилися обсяги зовнішньоекономічної діяльності, на чверть впали обсяги роздрібної реалізації та реальні заробітні плати населення України. Зростає рівень безробіття, відбулася значна девальвація, а річна інфляція на рівні біля 50% призвели до того, що у більшості громадян розмір їх доходів вже давно не забезпечує реальний прожитковий мінімум, а самі вони знаходиться у стані виживання. В таких умовах тільки рішучі кроки Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів України щодо створення сприятливих умов для ведення економічної діяльності можуть реально змінити ситуацію, що склалася, перервати економічну кризу та стимулювати економічне зростання України.

Багато експертних пропозицій щодо реформування податкової сфери було включено до Концепції податкової реформи «Податкова лібералізація», що підготовлена Комітетом ВРУ з питань податкової та митної політики. Наголошуємо, що документ має багато переваг в частині адміністрування, хоча й містить недоліки в моделі ставок та макроекономічних показниках. 

Ми впевнені: першочерговими завданнями, які мають бути вирішені податковою реформою, є створення сприятливих умов для розвитку економіки через радикальне зменшення можливостей для корупції, суттєве зменшення податкового тиску та його перерозподіл, детінізація зарплат, відновлення довіри між державою і бізнесом. Зрештою, це має призвести до збільшення надходжень до бюджету через зростання економіки.

Статистичні показники свідчать, що бюджетні видатки на сьогоднішній день є непомірними для економіки, подальше збільшення фіскального навантаження ставить під загрозу існування держави Україна. Тому ми вимагаємо від владних інституцій провести всі заходи, щоб скоротити перерозподіл ВВП через публічні фінанси на протязі кількох років до 35-37%.

Прозорість і відкритість – основа для боротьби з корупцією. Ми вимагаємо забезпечити повноцінне функціонування Електронного кабінету платника податків, скасувати плани штрафів за порушення податкового законодавства, розділити функції збирання податків і розслідування податкових злочинів та ввести відповідальність посадових осіб за неправомірні претензії до бізнесу, запровадити публічний реєстр заявок на відшкодування ПДВ. Але найважливіше – якомога ретельніше прибрати з податкової системи корупційні вразливості, насамперед можливості для вирішення питань на розсуд чиновника (дискрецію).

Концепція Комітету включає також інші пропозиції, що мають на меті зменшити адміністративно-корупційне навантаження на бізнес через ліквідацію дискреції при адмініструванні податків, існування якої є більшою перешкодою для бізнесу, аніж високе податкове навантаження.

Головною (але не єдиною) загрозоюпредставленої Концепції ми бачимо незбалансованість доходів та видатків бюджету. З метою балансування цих показників ми вірішили наступне:

  1. Звернутись до Міністерства фінансів та Комітету питань податкової та митної політики Верховної Ради України з проханням надати розрахунки та обгрунтування запропонованих Концепцій.
  2. Звернутись до Міністерства фінансів з проханням надати деталізацію видатків за економічною класифікацією.
  3. Звернутись до Міністерства фінансів з пропозицією щодо трирічного бюджетування.
  4. Звернутись до Кабінету Міністрів України з проханням підготувати пропозиції по скороченню видатків бюджету внаслідок структурних реформ (перехід до фінансування функцій, які виконуються та їх скорочення, персоніфікація соціальних виплат тощо).
  5. Звернутись до Комітета з питань податкової та митної політики Верховної Ради України з експертною позицією про те, щонепрямі податки в українських умовах є більш ефективним та менш шкідливим видом оподаткування, ніж прямі. Тому зниження ставки ПДВ до 15% видається недоцільним заходом, а також потрібно переглянути деякі інші ставки.
  6. Винести на окреме експертне обговорення пропозиції учасників круглого столу щодо скорочення видатків, зокрема: скорочення числа державних службовців щонайменше на 25%, ліквідацію фондів соціального страхування та перерозподілення їх функції, скорочення видатків МВС та Прокуратури, визначення ефективності академій наук та перегляд їх фінансування, аудит витрат на оборону.
  7. Винести на окреме експертне обговорення пропозиції учасників круглого столу щодо перерозподілення податкового навантаження на користь податку на майно (включаючи землю), що може компенсувати близько 25% від прогнозованого дисбалансу.
  8. Винести на окреме експертне обговорення  пропозиції Національного банку України про встановлення єдиної ставки податку на пасивні доходи фізичних осіб, зокрема на дивіденди та депозити на рівні 15%.

Блінов Андрій, економіст, керівник проекту «Успішна країна»

Боярчук Дмитро, виконавчий директор СASE-Україна

Вишлінський Гліб, виконавчий директор Центру економічної стратегії

Дубровський Володимир, старший економіст CASE Ukraine, експерт РПР

Кушнірук Борис,економіст

Олександр Мертенс, професор НАУКМА

Несходовський Ілля, директор ІСЕТ, експерт РПР

Олійников Євген,економіст, експерт РПР

Соколов Михайло, експерт РПР

Третякова Галина, генеральний директор "УФУ"

Шумило Ігор, економіст, радник президента КШЕ

01.11.2015