15 Окт. 2020 05:25

Експерти презентували висновки нового дослідження "Схеми" на конференції “Економічні пріоритети 2020-2021”

13 жовтня відбулась конференція “Економічні пріоритети 2020-2021” за участі представників провідних бізнес асоціацій, аналітичних центрів та керівництва фракції Слуга народу. Було обговорено позитивні зміни, які за рік роботи Парламенту було реалізовано, зокрема: відкрито ринок с/г землі,  прийнято норми для деофшоризації економіки, реалізовано заходи по детінізації економіки - запроваджено добровільні програмні РРО та стимулювання покупця отримувати фіскальний чек,  прийнято важливі зміни у банківському секторі та багато інших змін.

В той же час ще не реалізовано такі важливі зміни, які експерти та бізнес очікують вже багато років: 

- реформа ДПС та ДМС, створення єдиного органу по розслідуванню економічних злочинів та ліквідацію всіх інших органів

- інституційна реформа судової системи (перезавантаження ВРП, створення незалежного ВККС, ліквідація ОАСК)

- детінізація ринку оренди с/г землі

- зміна моделі фіскалізації з тотальної на фіскалізацію виключно ризикових груп платників

- лібералізація трудового законодавства

За підсумками обговорення зазначених реформ учасники дискусії дійшли спільної думки щодо всіх питань та домовились про співпрацю для реалізації цих проєктів, які призведуть до створення інклюзивних економічних інституцій.

Також протягом конференції було презентовано щорічне дослідження аналітичних центрів щодо найбільших схем по мінімізації податків в Україні, яке містить розрахунок схем та рекомендації по їх мінімізації. Оцінки щорічних обсягів схем та рекомендації фахівців допомагають сформувати пріоритетні ефективні кроки по детінізації економіки та створенню рівних конкурентних умов ведення бізнесу.  

Гетман Олег, фахівець Економічної експертної платформи повідомив, що згідно нових розрахунків економістів вже другий рік поспіль перші місця утримують (та ще й зростають у обсягах) такі схеми:

- Контрабанда та сірий імпорт - втрати бюджету від цього складають від 68 до 96 млрд гривень на рік

- Заробітні плати "у конвертах" - втрати бюджету складають від 24 до 94 млрд гривень на рік

- Офшорні схеми - втрати бюджету складають від 23 до 40 млрд гривень на рік

- Мінімізація сплати ПДВ за допомогою скруток - втрати бюджету складають від 20 до 30 млрд гривень на рік

- Тіньовий ринок оренди с/г землі - втрати бюджету складають від 8 до 27 млрд гривень на рік

Рекомендації експертів для мінімізації схем наступні: суттєво знизити навантаження на фонд оплати праці, компенсуючи це зменшенням неефективних видатків бюджету, ліквідувати податок на прибуток та запровадити інноваційний ПнВК, провести інституційну реформу ДПС та ДМС, створити єдиний орган по розслідуванню економічних злочинів на заміну всім поточним, лібералізувати трудове законодавство тощо

 

Давід Арахамія, Голова депутатської фракції Слуга народу зазначив, що раніше зустрічав оцінки тіньових схем, у дослідженні аналітичних центрів минулого року. І значна кількість проєктів, прийнятих Парламентом за рік та тих, що у процесі реалізації - спрямовані саме на боротьбу із тіньовими схемами. Це і норми закону 466 до деофшоризації економіки, і прийняті проєкти по запуску реформи податкової та митної служби, відкриття ринку с/г землі, напрацьований проєкт по створенню єдиного органу по боротьбі із економічними злочинами тощо. Парламент працює над створенням рівних та привабливих умов ведення бізнесу в Україні, низку важливих законів планується ще прийняти у 2020 році.

Мемо111

 

За підсумками обговорення домовились, що представники аналітичних центрів та представники бізнесу надішлють додаткові пропозиції щодо мінімізації тіньових схем і фахівці Слуги народу проаналізують їх, нададуть свої бачення щодо можливості їх реалізації.