01 Июль. 2016 10:08

Позиція експертів по реформуванню енергетичного сектору та економічної сфери щодо комплексу заходів для врегулювання ситуації на ринку електроенергії

Нещодавно НКРЕКП оприлюднило постанову № 289 «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії», яка викликає критичні зауваження експертів

На думку експертів, крім зміни методики розрахунку ціни енергетичного вугілля (детальніше за посиланням), слід звернути увагу на ряд інших важливих заходів, без яких буде неможлива стабілізація цін на електроенергію, що суттєво впливає на кінцеву вартість товарів та послуг української економіки:

  1. Створити механізми відповідальності виробників за підтримку оперативних запасів енергетичного вугілля для захисту економіки від ризиків створення штучного енергодефіциту через зриви поставок монопольними угрупуваннями, РФ або бойовиками непідконтрольних територій Донбасу (Кабмін, НКРЕКП).
  2. Провести публічний процес оцінки можливості та доцільності переведення генерації українських ТЕС на вугілля доступних в країні марок (Кабмін та Міненерговугілля).
  3. Розробити та прийняти законопроект про ринок енергетичного вугілля (Міненерговугілля, Кабмін, Парламент).
  4. Оприлюднити розрахунок прогнозованої оптової ринкової ціни на електричну енергію відповідно до рішення НКРЕКП від 28 квітня 2016 року (НКРЕКП).
  5. Негайно розпочати закупівлі енергетичного вугіллядля державних енергокомпаній виключно через прозорі, конкурентні тендерні процедури. Провести розслідування непрозорих закупівель енергетичного вугілля державними енергокомпаніями, в першу чергу з неконтрольованих територій, через підстівні компанії тощо (Державні шахти – Міністерство палива та енергетики, ПАТ «Центренерго» - Фонд держмайна).
  6. Прискорити процес запровадження нового ринку електроенергії, та технічних заходів з забезпечення конкуренції на ньому, в тому числі зняття обмежень по імпорту електроенергії з мереж ЄС в Об'єднану електроенергетичну систему (ОЕС) України шляхом їх інтеграції (Міненерговугілля, Кабмін, Парламент).
  7. Створити інститут Енергетичного Омбудсмена, як механізм відстоювання інтересів споживача у вирішенні конфліктів з природніми монополіями (Кабмін, Парламент).

Нагадуємо, що НКРЕКП прийняло рішення про підвищення тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та централізованого постачання холодної та гарячої води з 1 липня цього року. Застосування формули «Ротердам + » для визначення ціни вугілля призводить до росту цін на електроенергію, що в свою чергу викликає необхідність наступного перерахунку вартості послуг в сторону збільшення. Цей підхід несе ризики не тільки чергового суспільного невдоволення через посилення фінансового навантаження на споживачів та зростання дебіторської заборгованості перед енергокомпаніями за надані ними послуги, але й невдовзі вплине на підвищення цін на всі інші вітчизняні товари та послуги. Як результат, матимемо зниження конкурентоздатності вітчизняних виробників на міжнародних ринках, що призведе до послаблення української економіки.

Ми очікуємо від НКРЕКП, Антимонопольного комітету, Уряду, Міненерговугілля, Парламенту, Фонду держмайна рішучих дій по імплементації зазначених заходів.

Експерти групи по реформуванню енергетичного сектору

Реанімаційного Пакету Реформ