07 Сен. 2022 06:48

Щодо військового обліку українок та закордонних відряджень українців

Фахівці українських аналітичних центрів проаналізували проєкт Мінекономіки щодо е-відряджень та низку НПА щодо військового обліку українок та зазначають таке: 

 

Економічна ситуація в Україні на цей час є вкрай важкою. Мільйони вимушених переселенців, скорочення у більшості секторів  економіки, масові звільнення тощо потребують рішучих дій влади.

У цей час неприпустимими є додаткові обтяження для українців та українок, які у вкрай складних умовах залишаються в Україні працювати, або планують повернутись з за кордону до України.

 

 

Військовий облік для українок:

У своєму зверненні заст. Міністра оборони Г.Маляр зазначає: “На сьогодні в державі немає гострої потреби  суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Разом із тим, для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. Ще раз нагадую - йдеться про добровільну постановку на військовий облік.

Фахівці аналітичних центрів підтримують таке суттєве зменшення професій, а також добровільність обліку.

 

У зв’язку з цим закликаємо терміново реалізувати:

Верховна Рада України: до 1 жовтня 2022 року прийняти проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" №6482 від 28.12.2021 р., яким передбачено добровільність військового обліку для жінок. Замінити в законі термін "споріднені спеціальності" на більш коректний, наприклад - чітко зазначити три спеціальності, запропоновані Міноборони.

Міністерство оборони: до 1 жовтня внести зміни до Наказу №313 від 11.10.2021 “Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями” - та суттєво скоротити цей перелік.

Міністерство оборони: відтермінувати граничну дату обліку до 01.01.2023

 

Закордонні відрядження та відрядження в межах України для українців:

Пропонуємо реалізувати модель закордонних відряджень для українців, яка була напрацьована та погоджена робочою групою по Відновленню економіки Плану відновлення України, а саме:

Проєкт «є-Відрядження» (захід 1.3.2):

● Єдина база військовозобов’язаних, які їдуть у відрядження закордон + онлайн завантаження наказу про відрядження, інших документів.

● Фіксована тривалість відрядження.

● Грошова застава за працівника у відрядженні (30 мінімальних зарплат).

● Позбавлення керівника права оформлювати накази на відрядження закордон у випадку неповернення.

● Тривалість відрядження не більше 14 діб.

● Кількість – не більше 10% середньооблікового складу компанії за останні 3

місяці (не більше 20 осіб).

 

В той же час додатковий контроль та облік українців при короткострокових відрядженнях в межах України - не є доцільним взагалі.

 

Виходячи з викладеного вище представники аналітичних центрів закликають народних депутатів та Міністерство оборони врахувати надані пропозиції та реалізувати вкрай необхідні зміни до НПА до 01.10.2022 року.

 

Аналітичні центри:

 

Центр економічної стратегії

 

Інститут соціально-економічної трансформації

 

Інститут податкових реформ

 

Палата податкових консультантів


Інститут фінансів та права

 

Мережа захисту національних інтересів “АНТС”