15 Feb. 2019 07:19

Експертне обговорення питань дефіциту Пенсійного фонду та необхідних реформ

12 лютого відбулось експертне обговорення за участі фахівців ІСЕТ, експертів РПР та представників Пенсійного фонду України.

Експертами було запропоновано низку заходів, спрямованих на зменшення дефіциту ПФУ, покращення процедур та підвищення прозорості ПФУ, зокрема:
- завершення верифікації пенсійних виплат. Має бути організована процедура інвентаризації та верифікації не тільки внутрішніми службами, але службами комплайнс, що підпорядковані відповідному комітету Правління.
- виключення з ПФУ всіх виплат які по суті не є пенсійними страховими виплатами, а є більше соціальною допомогою
- відділення спеціальних пенсій від солідарного рівня пенсійної системи.
- реформування системи соціального страхування з метою зменшення бюджетних видатків, зокрема скасування загальнообов’язкове соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві, замінивши на обов'язкове приватне страхування.

підвищення прозорості ПФУ, і відповідно довіри в суспільстві до нього - забезпечити проходження щорічного аудиту Рахункової Палати – парламентський контроль.

- забезпечення переходу на МСФЗ, переведення на МСФЗ має доповнюватись впровадженням відповідних форм звітності.

 

Протягом дискусії з'ясували, що дефіцит ПФУ на цей час, без врахування виплат, які не є пенсіями - становить лише 29 млрд за 2018рік. 

За підсумками дискусії прийшли до спільного бачення майже по всім питанням та домовились про подальшу співпрацю для реалізації цих та інших ініціатив.

 

ПФ