29 Sep. 2017 06:31

Підсумки круглого столу "Служба фінансових розслідувань: коли запрацює і як функціонуватиме?”

Податкова реформа не буде успішною без створення нової служби фінансових розслідувань, - експерт ІСЕТ та РПР

Урядово-громадська ініціатива «Разом проти корупції» спільно з Реанімаційним Пакетом Реформ 28 вересня у Києві провели круглий стіл «Служба фінансових розслідувань: коли запрацює і як функціонуватиме». На Заході ключові стейкхолдери намагалися дійти до спільного знаменника в актуалізації питання щодо статусу законопроекту про службу фінансових розслідувань. Адже вже пів року тому розроблений депутатами, громадськими експертами та представниками Уряду законопроект не можуть внести на розгляд до Верховної Ради. Тим часом стара податкова міліція продовжує функціонувати поза межами правового поля та «придушує» бізнес.

За словами Олександра Данилюка, міністра фінансів України, законопроект про СФР, запропонований Міністерством фінансів, був узгоджений з іншими центральними органами виконавчої влади та затверджений Урядом: “Законопроект, запропонований Міністерством фінансів, був узгоджений з іншими центральними органами виконавчої влади та затверджений Урядом. Ми провели роботу з МВС, прокуратурою та СБУ в робочій групі при Кабміні та вийшли на компромісний варіант. Створення СФР також передбачено Коаліційною угодою, Планом дій Уряду та Меморандумом про співпрацю з МВФ. Проект закону має підтримку серед підприємців. Найважливіше це те, що Президент і Прем’єр-міністра підтримують створення нової Служби. Тому я буду переконувати Президента і Прем’єра подавати саме законопроект Мінфіну, щоб вирішити це питання. Ми також готові до подальшого діалогу та роботи з депутатами щодо доопрацювання урядового законопроекту”

Олександр Данилюк також переконаний, що розробка альтернативного законопроекту – це банальна втрата часу: «Я не хочу привласнювати цей законопроект, але ми втратимо чимало часу на розробку нового законопроекту. На жаль, негативна практика податкової міліції не припинялася, існують інші силові структури, які займаються питаннями розслідування економічних злочинів і так само продовжують негативну практику, створюючи тиск на бізнес, інвестиційний клімат від цього страждає. Доки не буде реформована система правоохоронних органів - доти інвестиційний клімат України буде абсолютно непривабливим для світового бізнесу».

Він наголосив, що наступні елементи є ключовими для створення нового органу:

-Має бути створена чітка лінія взаємодії по формуванню та реалізації державної політики.

-СФР має бути повноцінним правоохоронним органом. Це має бути правоохоронний орган з усіма правами органу досудового розслідування визначеними Кримінальним процесуальним кодексом України.

- СФР повинна мати право на самостійне ведення оперативно-розшукової діяльності, адже повноцінне проведення досудових розслідувань без цього неможливе.

- СФР повинна бути компактною. За встановлення ефективного механізму відбору співробітників, їх кількість не має перевищити 3,5 тис.

- СФР не повинна бути перевантажена дрібними злочинами, особливо функціями адміністративних проваджень. Для цього існують контролюючі органи.

- Працівники СФР повинні отримувати гідні зарплатні.

- Повноваження СФР, особливо підслідність, не повинні дублюватися із іншими правоохоронними органами.

- СФР повинна бути функціонально незалежною в правоохоронній діяльності.”

О.Данилюк додав, що порушення цієї логіки або виключення будь-якого з цих пунктів призведе до того, що новий орган буде або неефективним, або буде мати надмірні повноваження, або втратить незалежність.

 

В’ячеслав Черкашин, старший аналітик Інституту соціально-економічної трансформації, експерт групи «Податкова реформа» РПР, висловив свої застереження щодо згортання реформ: «Більше трьох років у податковій сфері ми говоримо про три глобальні питання:  ліквідація податкової міліції та створення нового правоохоронного органу для розслідування фінансових злочинів, модернізація державної фіскальної служби та введення податкового капіталу у 2018 році. Зі всіх цих трьох питань прийняті політичні рішення на найвищому рівні. Зникнення хоч якогось пункту з цього переліку призведе до порушення комплексного реформування та неможливості удосконалення всієї системи. Податкова реформа не буде успішною без створення нової служби фінансових розслідувань. За три роки політики вже давно мали б прийти до консенсусу щодо того, який статус буде у СФР».

 

Не бачить законодавчих перепон щодо створення служби фінансових розслідувань й Олександр Банчук, експерт Центру політичко-правових реформ: «Громадські експерти повністю підтримують розроблений законопроект. Звичайно, є питання, що стосується підслідності СФР, але свого часу Нацполіція була створена без закону. Парламент поставили перед фактом, коли поліція вже функціонувала в Києві та мала запуститися у Львові. Те саме треба зробити із новою службою фінансових розслідувань. Тут необхідний тиск громадськості і вона має визначити, де буде мати найбільший вплив».

 

Андрій Журжій, народний депутат України, комітет з питань податкової та митної політики: «Правоохоронні органи й відповідно вплив на розслідування корупційних справ розділений між двома ключовими політичними силами. Ми ж хочемо створити новий орган, внаслідок якого всі перераховані вище силові структури втратять свій вплив. Заяви Президента і Прем’єра про створення СФР були ще рік тому. Зараз Президент вийшов із заявою, що вони знову «за»,  однак нічого в цій сфері не робиться». Андрій підкреслив, що все це виглядає як  спроба затягнути час, тому що нова незалежна СФР мало кому цікава з політичних сил – вона буде справді незележна і при її створенні будуть позбавлені повноважень розслідувати економічні злочини різні підконтрольні структури. «Громадянському суспільству необхідно консолідувати всі зусилля, щоб спробувати дотиснути цей процес» - підсумував він. 

 

На думку народного депутата Світлани Заліщук, даний законопроект потрібний, тому що забирає в СБУ функції розслідування економічних та фінансових злочинів, що не є їхніми прямими обов”язками: «Як ми знаємо, Україна зобов"язана реформувати правоохоронні органи в рамках натівських зобов"язань. Ми повинні забрати функції економічних розслідувань у СБУ та реформувати орган. Цей закон має норму, яка забирає в СБУ ці функції. Що відбувається із законопроектом? Чому він не рухається і де стіна? Для мене є чітке розуміння, що йде боротьба за вплив. Це боротьба за монополію на вплив - хто матиме інструмент економічних розслідувань щодо придушення, розслідування, знайдення потоків грошей, капіталів. Для мене ще одним контраверсійним моментом є те, чи має служба стати аналітичним органом, чи залишаться в неї каральні функції. Це питання потребує чіткої відповіді».

                                                                                                             

Олег Гетман, експерт групи «Податкова реформа РПР» впевнений, що законопроект про СФР готовий: «В інклюзивному процесі владі та громадськості вдалося дійти компромісу в ключових питаннях створення служби фінансових розслідувань. Нацрада реформ навіть не зібралася і не розглянула його, хоча Кабім ще навесні схалив проект та відправив на розглядНацради. Тому у нас, у громадськості – є чітка вимога: у найближчий час скликати Нацраду та якнайшвидше направити його до Парламенту, взявши за основу проект, схвалений Урядом, з урахуванням ряду пріоритетів, спільно напрацьованих народними депутатами, бізнес-асоціаціями та громадськістю».

 

Водночас народний депутат Сергій Лещенко зазначає, що без відповідного тиску громадськості та бізнес-середовища сподіватися на розгляд законопроекту про СФР не варто: «В мене заклик до громадянського суспільства і до головних бенефіціарів реформи - бізнесу,  будьте активними не тільки в рамках круглих столів, але й на вулицях, у вас є союзники всередині системи. Зрозумійте - без вашої активності прийняти закон про СФР нереально, як нереально це зробити без зовнішнього тиску. Оскільки уряд запозичив на євробондах 3 млрд доларів, то в них зникла мотивація приймати відповідні зміни. Зокрема, зараз немає гострих потреб в грошах МВФ. Господарі країн сидять не в цьому залі, народ є господарем країни і має брати владу у свої руки, щоб забезпечити важливі зміни».

 

Експерти урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» та експерти Реанімаційного пакету реформ наполягають на терміновому скликані Нацради реформ, на якому необхідно розглянути вже розроблений народними депутатами, Мінфіном та експертами проект закону. Профільний комітет з податкової та митної політики має об'єднати зусилля та доопрацювати урядовий законопроект, який, до слова, треба прийняти до кінця року, чим дати початок створення служби фінансових розслідувань, аналітичного органу, який викриватиме топ-корупцію в економічній, фінансовій та податковій сфері.