01 Jun. 2017 18:55

Підсумки круглого столу “Реформа митної служби. Як реалізувати радикальну інституційну реформу в 2017 році?”

Експерти РПР та представники бізнесу оптимістично оцінюють проект Плану по реформі митниці, опублікований Мінфіном

У середу, 31 травня відбувся круглий стіл на тему “Реформа митної служби. Як реалізувати радикальну інституційну реформу в 2017 році?”. Захід, у якому взяли участь представники експертного середовища, бізнес асоціацій та Уряду, був присвячений обговоренню опублікованого Мінфіном проекту Плану щодо реформування митниці. Його розробка стала завершальним етапом спільної роботи представників влади, підприємців та експертів, що тривала кілька місяців.

Учасники круглого столу відмітили дуже конструктивну співпрацю представників громадянського суспільства та влади:

Євген Капінус, держсекретар Міністерства Фінансів України, наголосив, що його Міністерством вже було пророблено чималу роботу на шляху реформування митної служби і припиняти рух у цьому напрямку не планується. Навпаки, Мінфін наголошує на своїй відкритості та готовності до співпраці зі всіма зацікавленими в успішності реформи.

Олександр Москаленко, керівник департаменту митної політики Міністерства Фінансів України, додав, що запровадження митної реформи має бути поступовим та може розтягнутись на 3 роки. Мета влади - змінити філософію митниці та перетворити її на сервісну службу. Цього можна досягти лише зміною способу мислення самих митників. Він висловив надію, що завдяки запровадженню інструментів, передбачених у плані реформи, остаточний результат такої зміни мислення можна буде побачити через 5-7 років. Але перші кроки будуть реалізовані вже на початку 2018 року – суттеве підвищення оплати праці співробітників митниці та персональна відповідальність.

Андрій Бунін, співробітник Інституту економічних досліджень, представив результати щорічного опитування підприємців, що займаються зовнішньо-економічною діяльністю. Так, на думку більшості підприємців, митниця сьогодні потребує негайного реформування. В той же час, зміни у митній службі, які відбулись останнім часом, на думку бізнесу, були позитивними, але не достатньо ефективними.

Андрій Саварець, експерт з правових питань CASE Ukraine, експерт РПР, наголосив, що основним результатом реформи митниці має стати зникнення тіньових схем та контрабанди. Він представив учасникам заходу дослідження основних шляхів обходу митного законодавства, які досі широко поширені в Україні. В той же час, експерт додав, що ефективна митна реформа є неможливою доти, доки Міністерство фінансів не має повного контролю над митниками.

Софія Арасланова, учасник Коаліції бізнес асоціацій «За детінізацію економіки», наочно продемонструвала приклади того, як контрабанда впливає на український ринок, вбиваючи легальну конкуренцію. За її словами, бізнес сьогодні не бачить сервісу з боку митниці. «Необхідно суттєво зменшити фіскальну функцію митниці та збільшити сервісну, а також провести рефрму в системі постмитного аудиту» - наголосила Софія

Олександр Лазарєв, співголова Митного комітету Європейської Бізнес Асоціації, наголосив, що саме лише обговорення Плану митної реформи представниками громадськості з урядовцями зайняло близько 15 годин. Загалом, напрацьований план бізнес сприймає з обережним оптимізмом та чекає на реальні кроки з його імплементації.

Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації, експерт РПР, представив радикальний підхід до розв'язання основних проблем, що існують на митниці. Згідно з напрацьованою експертами концепцією пропонується перейти до нового принципу оподаткування ПДВ, що базується на запровадженні ставки податку у 10% при транзакціях між платниками ПДВ, та ставки 20% при продажу будь-якому не платнику ПДВ. Експерт також додав, що напрацьований робочою групою Мінфіну проект Плану реформи якісно відрізняється від всіх попередніх спроб реформування митниці, адже в її центрі не збільшення обсягу платежів до бюджету, а митник, умови його роботи та відповідальність.

У підсумку всі учасники круглого столу наголосили на позитивних проміжних результатах, яких вдалось досягти завдяки співпраці представників Міністерства фінансів, народних депутатів, експертів та бізнесу у написанні спільного пану реформи та висловили сподівання, що така співпраця триватиме і надалі.