03 Aug. 2016 18:25

Підсумки експертного обговорення щодо реформування податків на землю та нерухоме майно

Експерти РПР вважають, що реформування податків на землю та нерухоме майно з застосуванням кращих світових практик в контексті ліберальної та фіскально-відповідальної податкової реформи зменшить корупцію та зловживання, а також буде сприяти економічному зростанню і структурній перебудові економіки.

Вчора в офісі Реанімаційного пакету реформ відбулось обговорення реформи податку на нерухоме майно, в контексті ліберальної антикорупційної фіскально-відповідальної податкової реформи.Дубровський Володимир – старший економіст CASE Ukraine, експерт РПР та Черкашин Вячеслав – податковий економіст, радник Голови Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України, експерт РПР провели грунтовне дослідження щодо проблематики податку на майно, визначили ключові недоліки поточної моделі та надали рекомендації по його модифікації.

Володимир Дубровський повідомив, що за економічною теорією, підтвердженою дослідженнями ОЕСР, саме регулярні податки на майно є найменш шкідливими для економічного зростання. Тому одним із способів прискорення зростання є «фіскальний маневр», який полягає у заміщенні прямих податків, найбільш шкідливих для зростання, податками на майно.  Зокрема, йдеться про збільшення надходжень від оподаткування майна в 3-4 разі як компенсації можливих втрат бюджету при переході від податку на прибуток до оподаткування виведеного капіталу; подальшого зниження ЕСВ аж до скасування, і зменшення ПДФО до 10%. Але, зважаючи на недоліки діючих податків на землю та нерухоме майно, таке збільшення вимагає переходу на нову модель оподаткування, побудовану з урахуванням найкращих (з точки зору умов України) світових практик, та інновативних ідей авторів.

Вячеслав Черкашин зазначив ключові переваги податків на майно у порівнянні з прямими податками:

+     стимулюють ефективність використання наявних активів

+     забезпечують бюджети місцевих громад стабільним джерелом надходжень

+  водночас, створюють для органів місцевого самоврядування додаткові стимули збільшувати привабливість своїх територій

+     не вразливі до «оптимізації», ефективно обкладають «тіньові» доходи

+     є передбачуваними для платників

+     можуть нараховуватися та справлятися у спосіб, що майже унеможливлює корупцію

+     найменше з усіх податків спотворюють економічні стимули для ефективної роботи

Також Вячеслав звернув увагу учасників, що реалізація нової моделі не можлива без отримання та синхронізації даних Мінюсту, Геокадасту, податкової та місцевих органів влади, це питанні наразі відкрите.

За результатами проведеного дослідження експерти дішли до висновку, що підвищення бюджетних надходжень від податку на майно заради заміщення інших джерел в умовах України має загалом більше переваг, ніж недоліків, і є перспективним способом реформування податкової системи заради створення кращого ділового клімату та прискорення таким чином економічного зростання.


В обговоренні прийняли участь експерти з податкової та митної політики, представники офісу економічного аналізу при Верховній раді, групи Стратегічних радників прем‘єра, Національний інститут стратегічних досліджень, Палати податкових консультантів та представники бізнес асоціацій.

Протягом дискусії обговорили питання перехідного періоду, компонентів нової моделі, можливих та наявних недоліків адміністрування, прогалин у реєстрах, необхідності отримання та синхронізації даних, створення зовнішнього дата центру та багато інших.

У підсумку дискусії стало зрозуміло, що питань залишилось ще багато, але на концептуальному рівні учасники дискусії підтримали висновки та рекомендації авторів дослідження та домовились про подальшу спільну роботу над концепцією реформування цього податку.

Презентація пропозицій експертів РПР щодо реформи податку на майно:

https://docs.google.com/presentation/d/1gRNVMZfOA2ILO9j8cJX4XUvUmiMbrpPKq9yG6kbnlss/edit?usp=sharing