07 Sep. 2017 09:52

Вісім схем ухилення від податків: найбільше недоплачує в бюджет офшорний бізнес і тіньові імпортери

 

 

 

 

 

 

tamogny1.jpg - 89.32 kB

Найбільші втрати державного бюджету відбуваються через офшорні схеми та сірий імпорт/контрабанду. Загалом через офшорні схеми держава недоотримує до 65 млн грн податків, а через імпорт поза митницею – до 70 млрд грн, що разом складає 17,5% бюджету (771 млрд грн на 2017 рік). Такі висновки містяться у новому дослідженні, оприлюдненому напередодні затвердження державного бюджету на 2018 рік.

На основі статистичних даних державних органів експерти Інституту проаналізували 8 найпопулярніших схем уникнення оподаткування в Україн, які призводять до загальних втрат бюджету у більш ніж 180 млрд грн:

- офшорні схеми (50-65 млрд грн втрат бюджету)

- сірий імпорт і контрабанда (25-70 млрд грн)

- конвертаційні центри (12-15 млрд грн)

- «скрутки» - махінації з відшкодуванням ПДВ (10-12 млрд грн)

- контрафакт (10 млрд грн)

- оформлення штатних працівників як індивідуальних підприємців (2,5-5 млрд грн)

- виведеня прибутку через псевдопідприємництво фізичних осіб (0,7-3 млрд грн)

- заниження оборотів підприємцями на спрощеній системі оподаткування (1-1,5 млрд грн).

  

«За оцінками Міністерства економічкого розвитку і торгівлі, тіньова економіка України сягає 34% ВВП, -  зазначає експерт Інституту соціально-економічної трансформації Володимир Дубровський. – Але, на відміну від інших країн, структура тіньової економіки в Україні не сконцентрована у сфері  незареєстрованого підприємництва або дрібних послуг та торгівлі. Наймасштабніші інструменти ухилення від податків застосовуються в Україні великими підприємствами, які домінують у своїх галузях і зазвичай мають політичний захист та імунітет від контролю фіскальних і правоохоронних органів».

 

Поряд із цим існують також дрібні схеми ухилення від податків, якими зловживає малий та середній бізнес. Відповідно, масштаби цих зловживань значно менші через значно нижчі обороти. Наприклад, оборот підприємців на спрощеній системі складає лише 7% сумарного обороту всіх підприємств.

 

«Набір інструментів уникнення податків в Україні не дуже відрізняється від інших країн, - зазначає експерт Інституту соціально-економічної трансформації Вячеслав Черкашин. – Але є й нетипові явища. Насамперед, це індустрія конвертаційних центрів - "ліцензованих майданчиків", на яких така діяльність не рідко відбувається під прикриттям працівників правоохоронних органів та податкової служби».

 

На погляд експертів, головна проблема у боротьбі з уникненням оподаткування полягає в тому, що основні винуватці – власники великих підприємств та надвеликих політико-бізнесових груп – мають значний політичний вплив. Тому скорочення можливостей для великомасштабних зловживань потребує політичної волі та широкої народної підтримки. При цьому ці зловживання залишаються малопомітними для широкого загалу і не фіксуються на побутовому рівні, на відміну від зловживань у малому бізнесі.

 

Дослідження Інституту також містить низку рекомендацій по ліквідації та зменшенню схем уникнення оподаткування – повна версія за посиланням

 

За додатковою інформацією звертатися: (093)8637656