19 Jul. 2017 05:52

Брифінг "Порушення податкового законодавства вищими посадовими особами ДФС"

ПРЕС-АНОНС

ЩОДО ПОДАЧІ ЗАЯВИ ПРО ЗЛОЧИН, ДО НАЦІОНАЛЬНОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО БЮРО УКРАЇНИ.

ЕКСПЕРТАМИ ІНСТИТУТУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ЕКСПЕРТАМИ РЕАНІМАЦІЙНОГО ПАКЕТУ РЕФОРМ ВИЯВЛЕНО ЗЛОВЖИВАННЯ СЛУЖБОВИМ СТАНОВИЩЕМ ТА ГРУБЕ ПОРУШЕННЯ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА ВИЩИМИ ПОСАДОВИМИ ОСОБАМИ ДЕРЖАВНОЇ ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ У 2016 РОЦІ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЄТЬСЯ ДАНИМИ ЄДИНОГО РЕЄСТРУ ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ.

У травні 2017 року Міністерство фінансів України презентувало аналіз дотримання органами ДФС Украйни вимог податкового законодавства щодо черговості та повноти відшкодування сум ПДВ в 2016 році на прикладі довільно обраних 100 компаній. Опубліковані результати свідчили про цілу низку порушень закону, проте інформація була опублікована в агрегованому вигляді.

Експертами РПР було проведено перевірку та проаналізовано вибірку із 114 підприємств, в тому числі 100 підприємств, що увійшли до списку Мінфіну. Зокрема було досліджено як ДФС дотримується встановлених чинним законодавством термінів здійснення відшкодування та проведення перевірок, т.я їх недотримання тягне за собою порушення принципу черговості виконання заявок з відшкодування ПДВ і його вибіркове неповне відшкодування.

За підсумками аналізу експертами РПР було виявлено, що за період від початку впровадження прозорого реєстру (01.01.2016 року) і до грудня 2016 року, недоброчесними діями представників Державної фіскальної служби було завдано суттєвих збитків проаналізованій вибірці підприємств.

Загальна сума зловживань становить приблизно 2,6 млрд. грн. за 2016 рік, це ті кошти, які бізнес вимушений був компенсовувати за рахунок кредитів замість того, щоб вкладати їх у розширення виробництва, виконувати свої соціальні зобов'язання та виплачувати дивіденди інвесторам. При цьому, серед проаналізованих підприємств знайшлися лише шість компаній, щодо яких не було допущено жодного порушення, а саме:

ПрАТ "ШВЕЙНА ФАБРИКА "ЗОРЯНКА"

ПАТ "ЗАПОРІЗЬКИЙ МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМБІНАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ"

ТОВ "ВІННИЦЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ № 2"

ДП "КОНДИТЕРСЬКА КОРПОРАЦІЯ "РОШЕН"

ТОВ "ЕЛЕВАТОР-АГРО"

ПАТ "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ М'ЯСОКОМБІНАТ"

 

З метою розслідування обставин, за яких були допущені зловживання, а також для виявлення реальних масштабів зловживань податківцями, адвокатами Міжнародного правового центру EUCON підготовлено повідомлення про злочин.

Подання заяви про злочин до Національного антикорупційного бюро України заплановано на четвер 20.07.2017 року зранку, а у 12.30 заплановано брифінг експертів з цього питання у прес центрі "ЛігаБізнесІнформ" за адресою: м. Київ, вул Шамрило 23

 

Спікери:

- Ілля Несходовський, економіст, директор Інституту соціально-економічної трансформації

Ярослав Романчук, адвокат, Керуючий партнер Міжнародного правового центру EUCON

- Євген Петренко, адвокат, керівник практики кримінального права та процесу EUCON

Михайло Соколов, експерт групи Податкова та бюджетна реформа Реанімаційного пакету реформ

Олег Гетман, економіст, експерт групи Податкова та бюджетна реформа Реанімаційного пакету реформ.

 

 

Додаткова інформація: (093)8637656